Jeroen Verkroost: Dé topmarketeer van 2018: mijn slijter

De jaarwisseling, een periode waarin velen terugkijken, maar ik kijk liever vooruit. Waar zullen we de beste toepassing van nieuwe technologie vinden in 2018? Ik leg je graag uit hoe cutting edge mijn slijter Marcel is.

Met enige regelmaat begeef ik me naar Marcel, mijn slijter in een pittoresk plaatsje onder de rook van Utrecht. Het einde van het jaar staat voor mij vooral in het teken van familie en vrienden. Een aantal mooie flessen drank maken daarbij onderdeel uit van de feestvreugde. Ik kom er al jaren, want dit mooie familiebedrijf heeft ook een fantastische collectie single malt whisky.

Wat me telkens weer opvalt is hoe slim mijn slijter de nieuwste marketingprincipes inzet om onze relatie te optimaliseren én de conversie te verhogen. Daarbij blijft de technologie voor mij onzichtbaar, waardoor het allemaal heel natuurlijk aanvoelt, ondanks de stevige combinatie van toegepaste technieken:

 1. Facial recognition
 2. Voice recognition
 3. Golden customer record
 4. Sampling
 5. Facial coding
 6. Customer data
 7. Privacy by design
 8. Loyalty-programma
 9. Experience marketing
 10. Basket value optimization
 11. Trust based credit
 12. E-mailmarketing
 13. Retargeting

Ik kom binnen, word hartelijk begroet (1) en ik vraag of er nog wat interessants binnengekomen is (2). Op basis van mijn eerdere aankoopgedrag (3) geeft Marcel een paar tips en biedt me een glaasje aan uit een nieuwe fles die hij open heeft staan (4). Ik probeer de whisky en Marcel ziet meteen (5) dat deze fles mee naar huis gaat. Marcel weet wat ik drink, hoeveel ik drink en voor hoeveel geld ik drink (6). Toch maak ik me geen zorgen, want ik weet dat Marcel daar niet met anderen over praat (7). Met de fles in de hand gaan we richting kassa, waar Marcel me een gratis flesje bijpassend Schots bronwater aanbiedt (8). Ook vertelt hij me dat er binnenkort een nosing & tasting (9)-avond is. De inschrijfkosten zijn rond de 50 euro (10), maar die hoef ik nog niet te betalen (11), dat komt op de avond zelf wel. Ik had er al over gelezen in zijn nieuwsbrief (12) dus ik hoef er niet lang over na te denken en schrijf me in. Succesvol geconverteerd verlaat ik de funnel slijterij. Helaas vergeten te vragen of hij wel een tracking pixel op zijn website heeft staan, zodat ik af en toe nog eens een mooie aanbieding (13) van hem tegenkom op Facebook.

Toch grappig. Waar mensen elke dag mee geconfronteerd worden in het dagelijks leven en zich nooit zorgen over maken, daar leiden dezelfde technieken op internet plotseling tot angst en paranoia. Terwijl zo’n beetje alle marketingtechnologieën die we ontwikkelen, zijn gebaseerd op psychologie en dit soort menselijke scenario’s. Kijk maar naar jonge disciplines als neuromarketing en behavioral economics. Wat marketeers willen, is klanten herkennen en goed, persoonlijk bedienen.

Als ik het lijstje van eerste 12 bovenstaande technieken voorleg aan een marketeer van een grote organisatie zijn er maar weinigen die volmondig zullen zeggen deze techniek allemaal goed ingeregeld en op elkaar afgestemd te hebben. En dát maakt dat mijn slijter begin 2018 nog altijd de top is in geïmplementeerde marketingtechnologie.

Ik nodig daarom graag de CMO’s van Nederland uit om in 2018 samen, op datagedreven wijze en via diepere klantinzichten, nieuwe connecties op te bouwen tussen merk en consumenten. Om zo Marcel naar de kroon te steken.

Proost!

Jeroen Verkroost

Share.

About Author

Leave A Reply